Vanliga frågor och svar (FAQ)

Felsökningsguide
Senast uppdaterad 5 år sedan

Att felsöka på egen hand är svårt när man inte vet var felen kan uppstå. Men med några enkla steg kan du faktiskt som regel själv hitta problemet, och ofta rentav avhjälpa det utan att ens behöva ringa kundtjänst. Ingen gillar telefonköer. Ju fler som är förberedda inför sitt samtal desto kortare blir kötiden för alla.

Har du besvär med ditt bredband?

Innan du kontaktar oss rekommenderar vi att du går igenom nedanstående punkter:
  1. Starta om din router. Funkar det bättre?
  2. Om nej, koppla bort din router och koppla din dator med nätverkskabel direkt till fiberuttaget. Funkar det bättre nu?
  3. Om ja, rekommenderar vi att du tar kontakt med din routersupport. Ofta erbjuds detta av routertillverkaren. Har du en router från oss?
  4. Upplever du ingen förbättring med datorn direktkopplad till fiberuttaget? Låt datorn stå direktkopplad och gå till nästa steg som du har problem med.

Problem med uppkopplingen

Om internet inte fungerar direktkopplat rekommenderar vi att du tar kontakt med vår kundtjänst. För att underlätta felsökningsprocessen finns det lite steg att testa nedan.
Står det att nätverkskabeln inte är ansluten? Prova i så fall med en annan kabel och om möjligheten finns, en annan dator. Funkar det fortfarande inte bör du kontakta vår kundtjänst.

Problem med hastigheten

Gör en hastighetsmätning via Bredbandskollen. Din tjänst ska mäta minst 65 % av utlovad hastighet. Om du har en tjänst som är över 100 Mbit/s bör du kontrollera att dator, nätverkskabel och router klarar högre hastigheter än 100 Mbit/s. Om du inte kommer upp i utlovad hastighet trots detta rekommenderar vi att du kontaktar vår kundtjänst.

Problem med att uppkopplingen bryts

Prova gärna med en annan nätverkskabel. Fortsätter uppkopplingen att brytas direktkopplat rekommenderar vi att du mäter hur ofta det sker och hur långa avbrotten är. Denna information kommer hjälpa oss i vår felsökning att identifiera problemet. Kontakta vår kundtjänst när du har denna information.

Behöver du ringa in?

Var hemma och fortsätt ha datorn direktkopplad till fibern. Vår kundtjänst kommer behöva din dators MAC-adress, IP-Adress och ett eventuellt uttags/MAC-ID på fibern.
Kolla även hur lamporna lyser om du har en fiberlåda på väggen. Om du är osäker på hur man tar fram dessa uppgifter hjälper vi dig gärna. Ha i åtanke att din dator behöver stå direktkopplad till fiberuttaget under kontorstider så att vi kan felsöka din tjänst ordentligt.

Vänligen vänta!

Vänligen vänta... det tar en sekund!