Frequently Asked Question

Snabbare WiFi - Tips
Last Updated 5 years ago

Låt routern komma ut ur garderoben

Den första och viktigaste punkten för ett snabbare WiFi är att placera routern på en bra plats. Ge den fri sikt till din mobil, surfplatta, dator och vice versa. Att placera den högt upp och centralt är ett bra utgångsläge.

Låt täckningen komma in

Försök att inte ställa routern vid fönstret, då hälften av signalerna går förlorade. Det är bättre att placera den mot en vägg. Alltför tjocka väggar, våningsplan och akvarium kan dock också dra till sig hastighet.

Routern är ingen köksvara

Håll routern borta från stora metallföremål såsom frys, kyl, disk- och tvättmaskin.

Tänk på vad du delar med dig

Är ni en storfamilj som delar WiFi? Eller ett hushåll med många uppkopplade prylar? Tänk på att ni delar hastigheten. Ju fler som surfar desto mindre WiFi. Kanske är det dags att uppgradera hastigheten. Är det dessutom många grannar i närheten kan det vara smart att byta WiFi-kanal. Detta görs – i vissa fall – lättast genom att starta om routern. På så sätt kommer den söka sig till den minst trafikerade kanalen. I andra fall kan detta justeras direkt i routern.

Uppdatera, uppdatera, uppdatera

En viktig aspekt utifrån ett prestanda- och säkerhetsperspektiv är att ständigt hålla sin mjukvara uppdaterad. Försök därför att alltid ha de senaste uppdateringarna.

Rätt router för bättre uppkoppling

En del routers klarar inte av speciellt höga hastigheter, dessa tillhör ofta den billigare kategorin som har större svårighet att fördela nätverkstrafiken. Det kan därför vara värt att undersöka om det lönar sig att uppgradera routern.

Värt att veta

Hastigheten och styrkan på din trådlösa nätverksanslutning beror både på hur snabb routern är och vad du har för nätverkskort i din dator. Dessutom kan störningar förekomma oberoende av din utrustning och var du placerar routern. Exempelvis kan en grannes mikrovågsugn slå ut ditt WiFi om du har otur.

Är du en lirare?

Då vill du förmodligen få ut bästa möjliga uppkoppling av din bredbandsleverantör. För bästa prestanda, koppla upp din spelkonsol eller dator med nätverkskabel istället för trådlöst nätverk.

Håll koll på ditt bredband

När du bockat av ovanstående kan du besöka www.bredbandskollen.se för att testa din nya placerings hastighet.

Please Wait!

Please wait... it will take a second!